economie

Beurzen zuchten onder grondstofmalaise

Door ANP - 18 april 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten stonden maandag stevig onder druk door flinke koersverliezen bij grondstofgerelateerde bedrijven. Met name oliebedrijven werden afgewaardeerd, nadat een productie-akkoord tussen grote olielanden uitbleef. Ook staalfabrikanten en mijnbouwers behoorden tot de sterkste dalers.

De AEX stond na drie kwartier handelen 0,8 procent in de min op 446,91 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,4 procent tot 679,27 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met bijna 5 procent tot 38,43 dollar en Brentolie werd 4,5 procent goedkoper op 41,16 dollar. De olietop van zondag was gedoemd te mislukken omdat Iran weigerde aan de onderhandeltafel plaats te nemen. OPEC-grootmacht Saudi-Arabië wilde alleen overgaan tot productiebeperkingen als ook andere grote landen, waaronder Iran, zich daaraan committeerden. Iran is juist bezig zijn productie op te voeren na het wegvallen van sancties tegen dat land.

Olie

De beurswaarde van Shell slonk met 3,3 procent, waarmee het olie- en gasconcern de sterkste daler in de AEX was. Rivalen als BP en Total leverden bijna 3 procent in. Grondstoffenreus BHP Billiton verloor 2 procent in Londen.

Staalfabrikant ArcelorMittal kreeg een afwaardering van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase en werd 2,8 procent lager gezet. Vorige week liep de waarde van het fonds nog flink op.

Telecom

De AEX telde maar vijf stijgers, onder aanvoering van telecomconcern KPN (plus 1,1 procent). AkzoNobel, dat dinsdag zijn eerstekwartaalcijfers rapporteert, stond 0,5 procent lager. Unilever, dat vorige week al zijn resultaten presenteerde, daalde 0,4 procent.

Een aantal Europese toeleveranciers van Apple verloor flink na geruchten over tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone-modellen 6S en 6S Plus. AMS werd 3 procent minder waard in Zürich, terwijl ARM 2,2 procent daalde in Londen en Dialog Semiconductor in Frankfurt 4,4 procent inleverde.

Euro

De euro werd verhandeld voor exact 1,13 dollar. Vrijdag was de Europese munt bij het slot van de beurshandel nog 1,1290 dollar waard.