economie

‘Bevriezen olieproductie hangt af van Iran’

Door ANP - 01 april 2016

RIYAD (ANP) – Saudi-Arabië is alleen bereid de olieproductie te bevriezen als Iran en andere grote producenten dat ook doen. Dat heeft plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Daarmee herhaalde hij de positie van Riyad over een eventuele productiebevriezing.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over het bevriezen van de productie. Bij het vorige overleg in februari werd het voorstel geopperd om de productie op het niveau van januari te handhaven, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

,,Als alle landen instemmen met het bevriezen van de productie, zijn we er klaar voor’’, aldus Salman, die zich heeft ontpopt als de leidende politieke kracht van Saudi-Arabië.