economie

‘Chaos’ bij invoering kilometerheffing België

Door ANP - 01 april 2016

BRUSSEL (ANP) – De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdagmorgen gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs in Wallonië blokkeerden meerdere verkeerswegen. Aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens wel twee uur langs de kant om het benodigde tolkastje te installeren.

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen, ondanks verzet van transportbedrijven. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de levering van de kastjes. TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is schade van vertragingen en overlast te gaan verhalen.