economie

China zet ook Wall Street hoger

Door ANP - 13 april 2016

NEW YORK (AFN) – De effectenbeurzen in New York stonden woensdag duidelijk in de plus. Wall Street reageerde, in navolging van de financiële markten in Europa, positief op sterke Chinese handelscijfers. Kwartaalcijfers van bankgigant JPMorgan Chase en een optimistisch rapport over de Amerikaanse economie joegen het positieve sentiment op de beursvloeren verder aan.

De Dow-Jonesindex stond met nog iets meer dan een half uur handelen voor de boeg 1 procent hoger op 17.895 punten. De brede S&P 500 dikte 0,9 procent aan tot 2079 punten en bereikte tussentijds de hoogste stand van het jaar, terwijl schermenbeurs Nasdaq 1,4 procent steeg tot 4939 punten.

Eerder op de dag werd bekend dat de export van China in maart sterk is gestegen, terwijl de import minder sterk kromp dan gedacht. Daarmee werden de zorgen over de afzwakkende economie van het land naar de achtergrond gedrukt. De cijfers uit China zorgden voor een stijging van de prijzen van veel grondstoffen.

Beige Book

Tijdens de beurshandel werd het zogenoemde Beige Book van de Federal Reserve openbaar. Het rapport, vernoemd naar de kleur van zijn kaft, wordt door de centrale bank gebruikt bij de beleidsvergaderingen en verschijnt acht keer per jaar. De toon van het document was duidelijk positiever dan eerdere versies.

JPMorgan Chase meldde dat de winst en omzet zijn gedaald in de afgelopen periode. Wel waren de cijfers beter dan gedacht, het aandeel steeg 4,4 procent. Branchegenoten Bank of America (plus 3,6 procent), Wells Fargo (plus 2,5 procent) en Citigroup (plus 5,6 procent), die later deze week met cijfers komen, liften mee.

Euro

Verder kon mijnbouwer Peabody Energy op aandacht rekenen, hoewel de handel in het aandeel door beurshuis NYSE werd geschorst. De Amerikaanse steenkolenproducent heeft de rechtbank om faillissementsbescherming gevraagd voor het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten.

Voorbeurs kwamen nog gegevens over de Amerikaanse winkelverkopen en de producentenprijzen. De detailhandelsverkopen zijn in maart met 0,3 procent gedaald op maandbasis, terwijl door economen op een lichte stijging was gerekend. De Amerikaanse producentenprijzen gingen vorige maand licht omlaag.

Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 41,62 dollar per vat en Brentolie werd ook 1,3 procent goedkoper op 44,11 dollar. De olieprijzen kwamen nauwelijks in beweging toen bekend werd dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week sterker waren gestegen dan voorzien. De euro werd verhandeld voor 1,1286 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel was de eenheidsmunt 1,1276 dollar waard.