economie

Chinese exportgroei stuwt beurzen Azië

Door ANP - 13 april 2016

TOKIO (ANP) – Beleggers op de Aziatische aandelenmarkten reageerden woensdag positief op de sterkste stijging van de Chinese export in ruim een jaar. Het herstel van de uitvoer zorgde voor een rooskleuriger beeld van de tweede economie ter wereld, nadat in de afgelopen maanden juist zorgen over een verdere afkoeling overheersten.

Het nieuws uit China zorgde onder meer voor oplopende prijzen van grondstoffen als ijzererts en olie. De twee toonaangevende indices op het vasteland, de Shanghai Composite en de CSI 300 in Shenzhen boekten winsten van respectievelijk 2,3 en 2,5 procent.

In Tokio, waar de Nikkei met een winst van 2,8 procent sloot op 16.381,22 punten, behoorden olieconcern Inpex (plus 3,9 procent), autofabrikant Toyota Motor (plus 2,5 procent) en de bank Mitsubishi UFJ Financial Group (plus 4,4 procent) tot de sterkste stijgers.

In Australië, dat tal van grondstoffendelvers herbergt, steeg de All Ordinaries 1,4 procent en de Kospi-index in Seoul ging 0,6 procent vooruit. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 2,5 procent in de plus.