economie

Cijferseizoen barst volop los

Door ANP - 18 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers in Amsterdam krijgen een week vol bedrijfsnieuws voor de kiezen. Grote AEX-fondsen zoals verf- en chemiebedrijf AkzoNobel, bierbrouwer Heineken en chipmachinefabrikant ASML openen de boeken. Ook internationaal barst het cijfergeweld los. Daarnaast zit de macro-economische agenda goed vol, met onder meer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De centrale bank besloot vorige maand de geldkraan wijder open te draaien en het belangrijkste rentetarief in de eurozone verder te verlagen. Door nog meer drempels voor de kredietverlening en investeringen weg te nemen, hoopt de ECB de vraag en daarmee de al geruime tijd zeer lage inflatie een impuls te geven.

Criticasters menen dat het ongekend ruime monetaire beleid de druk bij overheden wegneemt om verder te hervormen. De ECB blijft evenwel hameren op verdere economische hervormingen in de meeste eurolanden.

Macronieuws

Ook macronieuws zal effect hebben op de beurzen. Onder meer data over de leidende indicatoren in de VS, de producentenprijzen in Duitsland en het consumentenvertrouwen in Nederland worden bekendgemaakt. Daarnaast maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek het Nederlandse werkloosheidscijfer bekend.

In Amsterdam opent Aalberts Industries deze week als eerste AEX-fonds maandag de boeken. Een dag later is het de beurt aan AkzoNobel. Op woensdag volgen Heineken, ASML, Vopak en Relx. Ook iets kleinere fondsen als TomTom. KasBank, Intertrust en Arcadis maken kwartaalcijfers openbaar. Het zwaartepunt lijkt op woensdag te liggen.

Olieprijs

Internationaal is de agenda eveneens vol. In de VS is het maandag onder meer de beurt aan PepsiCo, IBM, Netflix en Morgan Stanley. De rest van de week volgt een veelvoud aan bedrijven. Het beeld in Europa is niet anders.

De olieprijs zal evenzeer wegen op de beursgraadmeters. Zestien grote olieproducerende landen zijn zondag in de Qatarese hoofdstad Doha bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De landen zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie. Ongeacht of er nu een akkoord wordt gesloten of niet zal het de olieprijs in beweging zetten.