economie

Consumentenvertrouwen weer positief

Door ANP - 20 april 2016

DEN HAAG (ANP) – De stemming onder consumenten is weer positief. Het consumentenvertrouwen komt in april uit op 1, van min 4 in maart, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert sterk. Ook neemt de koopbereid iets toe.

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 met min 44.

Volgens het statistiekbureau oordelen consumenten in april een stuk positiever over de economie dan in maart. De deelindicator ‘economisch klimaat’ komt uit op 4, tegen min 7 een maand eerder. Zowel het oordeel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden verbetert aanzienlijk.

De koopbereidheid neemt ook iets toe, deze index gaat van min 2 naar min 1. Consumenten vinden ,,de tijd gunstiger” voor het doen van grote aankopen, aldus het CBS.