economie

DSM uitblinker in AEX

Door ANP - 26 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index opende dinsdag in de plus, na een flink verlies op maandag. Speciaalchemiebedrijf DSM presenteerde een beter dan verwacht bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal en was de sterkste stijger onder de 25 hoofdfondsen. De resultaten van uitzender Randstad konden beleggers minder bekoren.

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond na een half uur handelen 0,8 procent hoger op 450,16 punten. De MidKap van middelgrote fondsen steeg 0,2 procent tot 669,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs koersten tot 0,7 procent in de plus.

DSM (plus 3 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro. De gemiddelde prognose onder marktkenners was 274 miljoen euro.

Omzetgroei

Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid van het concern nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 0,8 procent een van de sterkste dalers. Een eerder verlies van ruim 3 procent bij ArcelorMittal werd teruggedrongen tot een min van 1 procent.

Ook een aantal kleine fondsen liet van zich horen. Automatiseerder Ordina streek een koerswinst op van 7,5 procent. Het bedrijf boekte een omzet van 89,9 miljoen euro, 1,5 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. In Nederland daalde de omzet juist, met 2,3 procent tot 68,1 miljoen euro.

Wessanen

Wessanen (plus 4,6 procent) profiteerde ook in het afgelopen kwartaal van de groeiende populariteit van biologische voedingsmiddelen. Het moederbedrijf van merken als Zonnatura, Bjorg en Clipper voerde de verkopen verder op en haalde een hoger bedrijfsresultaat dan een jaar eerder.

In Londen koerste BP 2,6 procent hoger. Door de aanhoudende daling van de olieprijzen en druk op de winstmarges bij de raffinaderijen, door het milde winterweer, daalde de winst van het concern 80 procent. Analisten hadden echter een verlies voorzien. Rivaal Shell pluste in Amsterdam 0,8 procent.

Olie

Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 42,91 dollar per vat. ook Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 44,74 dollar per vat. De euro werd voor 1,1268 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen.