economie

Dure dollar drukt resultaten Whirlpool

Door ANP - 26 april 2016

BENTON HARBOR (ANP) – De Amerikaanse witgoedfabrikant Whirlpool heeft afgelopen kwartaal minder omzet en winst behaald dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de dure dollar, die de inkomsten uit de verkoop buiten de Verenigde Staten drukte.

De fabrikant van onder meer wasmachines, magnetrons en koelkasten behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro). Dat is ruim 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij gelijke wisselkoersen zouden de opbrengsten met 1 procent zijn gestegen.

Onder de streep hield Whirlpool 150 miljoen dollar over. Dat betekent op jaarbasis een afname met ruim een vijfde. De operationele winst uit voortgezette activiteiten maakte wel een groter deel uit van de omzet dan een jaar eerder. Dat dankt het bedrijf onder meer aan kostenvoordelen als gevolg van recente overnames.