economie

ECB maakt pas op de plaats

Door ANP - 21 april 2016

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht besloten de rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten. Ook de omvang van de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank neemt om de lage inflatie op te drijven, blijft gelijk.

Vorige maand trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Ook besloot de ECB op 10 maart het bedrag waarvoor maandelijks schuldpapier wordt opgekocht, te verhogen van 60 miljard naar 80 miljard euro. Dat de centrale bank na deze zeer ingrijpende stappen deze maand pas op de plaats maakt, komt voor economen niet als een verrassing.