economie

Economische tegenvallers drukken Wall Street

Door ANP - 29 april 2016

NEW YORK (ANP – De Amerikaanse aandelenmarkten verloren vrijdag verder terrein na tegenvallende economische cijfers. Beleggers verwerkten daarnaast de resultaten van een groot aantal bedrijven, waaronder webwinkelbedrijf Amazon en de oliereuzen ExxonMobil en Chevron.

De leidende Dow-Jonesindex stond zo’n drie kwartier voor de slotbel op een verlies van 0,6 procent op 17.733 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2059 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond 0,9 procent lager op 4765 punten.

Cijfers over de private consumptie in maart en het consumentenvertrouwen deze maand vielen lager uit dan voorzien. Eerder in de week bleek al dat de economische groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal is afgezwakt tot het laagste niveau in twee jaar.

ExxonMobil

Wal-Mart was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York. ’s Werelds grootste detailhandelsconcern werd 3,2 procent minder waard. Ook de technologiebedrijven Intel en Cisco Systems waren uit de gratie, met verliezen boven de 2 procent.

ExxonMobil behoorde met een plus van 0,4 procent tot de weinige stijgers in de Dow. Ondanks een fikse winstdaling waren de resultaten die het olieconcern publiceerde beter dan voorzien. Branchegenoot Chevron daarentegen leed een groter dan verwacht verlies, en verloor 0,4 procent op de beurs.

Euro

Amazon kon donderdagavond nabeurs sterke cijfers overleggen over het afgelopen kwartaal. De winst viel bijna twee keer zo hoog uit als analisten hadden verwacht. Dat werd beloond met een koerssprong van meer dan 9 procent.

Medivation won 2,5 procent. Het farmaciebedrijf heeft een overnamebod van ruim 8 miljard euro van Sanofi resoluut van de hand gewezen. De Franse branchegenoot liet evenwel weten zijn overnameplannen niet zonder meer te laten varen.

Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 46,08 dollar per vat. De Brentprijs zakte een fractie tot 48,13 dollar per vat. De euro werd voor 1,1450 dollar verhandeld, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag.