economie

Europese autoverkoop blijft stijgen

Door ANP - 15 april 2016

BRUSSEL (ANP) – De autoverkopen in de Europese Unie zijn in maart opnieuw toegenomen. Alles bij elkaar werden ruim 1,7 miljoen nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee lagen de verkopen dichtbij het niveau van 1,8 miljoen van maart 2007 voor de crisis, maakte brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend.

Dealers verkochten vorige maand 6 procent meer auto’s dan in maart vorig jaar. Het was al de 31e maand op rij dat er meer wagens de showrooms uit reden dan een jaar eerder. Van de grote automarkten liet Italië de sterkste verkooptoename zien (plus 17,4 procent), gevolgd door Frankrijk (plus 7,5 procent). In Nederland ging de verkoop 4,3 procent omhoog naar een kleine 30.000 auto’s.

Het vorig jaar in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Volkswagen zag zijn marktaandeel in Europa wederom licht teruglopen. Inclusief merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche had de autobouwer in maart 22,2 procent van de markt in handen, tegen 23 procent een jaar eerder. Daarmee was maart de zevende maand op rij dat de marktleider ruimte moest prijsgeven aan zijn concurrenten. Ook bij Peugeot Citroën en Ford liep het marktaandeel afgelopen maand iets terug. Renault won anderzijds licht terrein.

In het eerste kwartaal als geheel zijn ruim 3,8 miljoen auto’s aan de man gebracht in de EU. Dat was 8,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.