economie

Europese beurzen blijven in de min

Door ANP - 18 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bleven maandagmiddag in het rood staan, hoewel de verliezen minder groot waren dan in de ochtend. Dalende olieprijzen zetten de toon, na het uitblijven van een akkoord over een productiebevriezing tussen zestien grote exporterende landen.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na de eveneens lagere opening op Wall Street 0,4 procent in de min op 448,65 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 0,3 procent tot 679,98 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Zestien belangrijke olielanden, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, zijn er zondag in Doha niet in geslaagd afspraken te maken om de aanhoudende druk op de olieprijzen te verlichten. Dat leidde maandag tot hernieuwde prijsdalingen. In de aanloop naar de bijeenkomst in de Qatarese hoofdstad waren de prijzen juist wat hersteld.

KPN

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 3,3 procent tot 39,04 dollar en Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 41,87 dollar per vat. De beurswaarde van Shell slonk met 1,8 procent, waarmee het olie- en gasconcern de sterkste daler in de AEX was. Rivalen als het Britse BP en het Franse Total leverden tot 1,3 procent in.

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was telecomconcern KPN met een winst van 1,6 procent. Het bedrijf kondigde een verhuizing van zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam aan. Per saldo is minder kantoorruimte nodig, waardoor volgens KPN de kosten dalen.

De euro was tijdens de middaghandel in Europa 1,1300 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op vrijdag noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,1290 dollar.