economie

Europese beurzen bouwen winsten uit

Door ANP - 11 april 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden maandag in de middaghandel op winst. Gedurende de dag werd het beeld steeds positiever, waarbij aanvankelijke verliezen verdampten en de winsten van de belangrijkste graadmeters gestaag opliepen. Beleggers zijn in afwachting van het kwartaalcijferseizoen, dat deze week begint.

Kort na de positieve opening van de beurzen in New York stond de Amsterdamse AEX-index 0,9 procent in de plus op 438,05 punten. De MidKap steeg 1 procent naar 680,79 punten. Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 en 1,1 procent. In Londen bleef de winst beperkt tot 0,1 procent.

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die bijna 6 procent won. Aegon volgde met een plus van 3,7 procent, na de aankondiging van de verkoop van het merendeel van zijn Britse lijfrenteportefeuille. Die stap werd door analisten verwelkomd.

ABN AMRO

ABN AMRO had op de beurs geen last van nieuwe onthullingen uit de Panama Papers, waarin de financiële instelling wordt genoemd. Het aandeel steeg 2,4 procent. Het gunstige sentiment rond bankaandelen hielp ook ING (plus 3,7 procent) flink vooruit.

Shell werd na een eerder verlies ruim 1 procent meer waard, mede dankzij een opleving van de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 40,35 dollar. Brent werd 1,7 procent duurder, bij 42,60 dollar per vat.

Euro

Bij de middelgrote fondsen profiteerde Delta Lloyd van het herstel onder banken en verzekeraars. Delta Lloyd stond, na de officiële afronding van zijn claimemissie, met een plus van 9 procent fier aan kop van de MidKap.

In Frankfurt daalde Prada 7 procent. Het Italiaanse modehuis heeft afgelopen jaar de laagste winst in vijf jaar tijd in de boeken gezet. De onderneming kampt vooral met een zwakke vraag uit Azië. In Zürich steeg luchtvaartcateraar Gategroup 17 procent, na een overnamebod door het Chinese HNA.

De euro was met 1,1405 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.