economie

Europese beurzen doen stap terug

Door ANP - 28 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam deed donderdag een stap terug. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omlaag. Het onverwachte uitblijven van extra monetaire steun van de centrale bank in Japan drukte het sentiment. Vopak was bij de hoofdfondsen op het Damrak de grote winnaar na een adviesverhoging.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent lager op 446,83 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 666,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

De Japanse centrale bank liet zijn monetaire beleid donderdag ongewijzigd. De beleidsmakers willen meer tijd om de effecten van negatieve rentes te beoordelen. Economen gingen over het algemeen uit van enige actie door de Bank of Japan in reactie op de recente aansterking van de yen.

Vopak

Vopak was met een plus van 5,8 procent de grootste stijger in de hoofdindex op Beursplein 5, na een adviesverhoging door ING. Ook ArcelorMittal schaarde zich bij de winnaars, met een koerswinst van 3 procent. Unilever sloot de rij met een verlies van 1,8 procent.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam stond ICT Automatisering in de belangstelling na een handelsbericht over het eerste kwartaal. Dat rapport werd door beleggers beloond met een winst van 1,1 procent.

Vooral veel grote banken gaven donderdag een kijkje in de boeken. In Londen zag Lloyds Banking Group zijn kwartaalwinst kelderen van 1,2 miljard pond naar 654 miljoen pond. De grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk verloor daarop op de beurs 2,1 procent. Het Spaanse BBVA zakte in Madrid ruim 7 procent, nadat bekend was geworden dat de winst van de bank afgelopen kwartaal flink is afgekalfd. Deutsche Bank presenteerde een onverwachte kwartaalwinst en steeg 2,5 procent in Frankfurt.

Airbus

In Parijs trok Airbus de aandacht van beleggers. De vliegtuigbouwer, die kampte met productieproblemen bij een paar modellen, zag zijn kwartaalwinst halveren en verloor 5,9 procent.

Amerikaanse olie werd donderdag 0,1 procent goedkoper op 45,27 dollar per vat. Brentolie ging eveneens 0,1 procent in prijs omlaag tot 47,10 dollar per vat. De euro werd voor 1,1331 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.