economie

Europese beurzen gaan vooruit

Door ANP - 19 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag halverwege de middag duidelijk in de plus. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder meer AkzoNobel en het Franse L’Oréal zorgden voor een optimistische stemming bij beleggers, al liepen de koerswinsten gaandeweg de dag wel iets terug.

De Amsterdamse AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,9 procent hoger op 455,01 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 682,72 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt kregen er 1 en 1,9 procent bij. In Londen ging de FTSE 0,4 procent vooruit.

Aan het Damrak voerde AkzoNobel de lijst met hoofdfondsen aan, met een plus van 4,3 procent. Het verf- en chemieconcern zag zijn omzet vorig kwartaal dalen door negatieve wisselkoerseffecten, maar wist meer producten te verkopen en voerde zijn nettowinst met 50 procent op. De resultaten waren voor de Belgische bank KBC aanleiding om zijn beleggingsadvies te verhogen.

ArcelorMittal

Ook staalconcern ArcelorMittal was in trek bij beleggers. De onderneming maakte bekend twee leningen deels vervroegd af te lossen en zag haar beurswaarde met 2,7 procent toenemen. Unilever stond 2,3 procent in de plus, na goed ontvangen kwartaalcijfers van concurrent Danone (plus 3,3 procent in Parijs).

In de MidKap ging TomTom aan kop. Het aandeel werd 2,7 procent meer waard. De navigatiedienstverlener boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan een jaar eerder en wist een verlies om te buigen naar winst.

Euro

Een van de uitblinkers in Parijs was Rémy Cointreau. De drankenproducent won bijna 8 procent na bekendmaking van onverwacht sterke kwartaalcijfers. Cosmeticamaker L’Oréal zag zijn beurswaarde met een kleine 5 procent stijgen. Met name in Noord-Amerika werd meer make-up verkocht. In het kielzog van L’Oréal won concurrent Beiersdorf in Frankfurt bijna 3 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1373 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,2 procent tot 40,26 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 43,60 dollar per vat.