economie

Europese beurzen krabbelen op

Door ANP - 11 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandag aan het einde van de ochtend overwegend op een kleine winst. De aanvankelijke verliezen werden in de loop van de ochtendhandel weggepoetst. In de markt wordt vooral uitgekeken naar het nieuwe kwartaalcijferseizoen, dat deze week wordt afgetrapt.

De Amsterdamse AEX-index stond tegen het middaguur 0,5 procent in de plus op 436,48 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 679,30 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt kregen er 0,4 en 0,9 procent bij. In Londen stond de FTSE-index 0,1 procent in de min.

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die 3,5 procent won. Aegon volgde met een plus van 2,4 procent, na de aankondiging van de verkoop van het merendeel van zijn Britse lijfrenteportefeuille. Die stap werd door analisten verwelkomd.

Gemalto

ABN AMRO had op de beurs geen last van nieuwe onthullingen uit de Panama Papers, waarin de financiële instelling wordt genoemd. Het aandeel steeg 1,6 procent. Het gunstige sentiment rond bankaandelen hielp ook ING (plus 2,3 procent) vooruit.

Veel verliezers waren er niet in de AEX. Gemalto sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een min van 1,7 procent. Shell stond 0,2 procent lager, mede omdat kredietbeoordelaar Moody’s de rating van het oliebedrijf heeft verlaagd.

Europa

Bij de middelgrote fondsen profiteerde Delta Lloyd van het herstel onder banken en verzekeraars. Delta Lloyd stond, na de officiële afronding van zijn claimemissie, met een plus van 5 procent fier aan kop van de MidKap.

In Frankfurt daalde Prada 8,5 procent. Het Italiaanse modehuis heeft afgelopen jaar de laagste winst in vijf jaar tijd in de boeken gezet. De onderneming kampt vooral met een zwakke vraag uit Azië. In Zürich steeg luchtvaartcateraar Gategroup 14,5 procent, na een overnamebod door het Chinese HNA.

De euro was 1,1380 dollar waard, tegen 1,1405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 39,55 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper, bij 41,80 dollar per vat.