economie

Europese beurzen krabbelen op

Door ANP - 04 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen vonden halverwege de maandagochtend de weg omhoog, mede dankzij afnemende druk op de olieprijzen. In Amsterdam bleef kabelaar Altice diep in het rood na het afketsen van fusieonderhandelingen tussen de branchegenoten Orange en Bouygues.

Tegen 11.30 uur stond de Amsterdamse AEX-index 0,5 procent in de plus op 436,68 punten en koerste de MidKap 0,7 procent hoger op 675,56 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tot 0,7 procent hoger.

Orange en Bouygues Telecom bespraken sinds 5 januari de mogelijkheden voor een samensmelting. Altice werd gezien als gegadigde voor onderdelen die op last van de mededingingsautoriteiten afgestoten zouden moeten worden. Het schrappen van de deal tussen de twee Franse telecombedrijven resulteerde in een koersverlies van 13,5 procent bij Altice, dat daarmee de hekkensluiter was bij de hoofdfondsen op Beursplein 5.

AEX

De overige dalers in de AEX waren ABN AMRO, Philips, Randstad, SBM Offshore en Vopak met verliezen tussen 0,3 en 1,4 procent.

Bij de middelgrote fondsen sprongen chemicaliëndistributeur IMCD en financieel dienstverlener Intertrust in het oog. Analisten van Kepler Cheuvreux en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn positiever geworden over IMCD en voerden hun beleggingsadvies op, resulterend in een koerswinst van 3,2 procent.

MidKap

Intertrust verloor juist 4,1 procent. Volgens kenners heeft het aandeel van de financieel dienstverlener last van berichtgeving over de Panama Papers inzake belastingontduiking.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en verzekeraar Delta Lloyd behoorden met plussen tot 3,5 procent ook tot de sterkste stijgers in de MidKap.

Euro

De olieprijzen daalden opnieuw, nadat de Iraanse olieminister aangaf dat zijn land door zal gaan met een verhoging van de olieproductie. Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 36,67 dollar per vat. De prijs van Brent stabiliseerde op 38,70 dollar per vat.

De euro was 1,1366 dollar waard, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.