economie

Europese beurzen onderuit bij opening

Door ANP - 18 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen maandag onderuit bij de opening. Net als in Azië werden de verliezen vooral veroorzaakt door een scherpe daling van de olieprijzen, nadat zestien grote olielanden zondag vruchteloos onderhandelden over een productieniveau dat de prijzen juist zou moeten stutten. Zwaargewicht Shell was één van de sterkste dalers in de AEX.

De AEX stond enkele minuten na de handelsaanvang 1,3 procent in de min op 444,83 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen moest 0,8 procent terug tot 676,76 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 5,5 procent tot 38,14 dollar en Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 40,63 dollar. De olietop was gedoemd te mislukken omdat Iran weigerde aan de onderhandeltafel plaats te nemen. OPEC-grootmacht Saudi-Arabië wilde alleen overgaan tot productiebeperkingen als ook andere grote landen, waaronder Iran, zich daaraan committeerden. Iran is juist bezig zijn productie op te voeren na het wegvallen van sancties tegen dat land.

De beurswaarde van Shell slonk met 4 procent. Alleen staalfabrikant ArcelorMittal (min 4,5 procent) leed een groter koersverlies.