economie

Europese beurzen stevig omlaag

Door ANP - 05 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag flink omlaag na een sterke opmars in de afgelopen maand. Tegenvallende cijfers over onder meer de Duitse industrie maakten beleggers nerveus over de economische vooruitzichten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,7 procent lager op 428,48 punten en de MidKap daalde 1,6 procent tot 664,87 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 1,3 en 2,4 procent terug.

Voor handelsaanvang werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari met 1,2 procent daalden ten opzichte van januari. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging, van 0,3 procent. Halverwege de ochtend volgde een tegenvallend cijfer over de Franse dienstensector.

Mijnbouwers omlaag

Staalconcern ArcelorMittal verloor 8 procent in de AEX en was daarmee veruit de grootste verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De Duitse branchegenoot ThyssenKrupp noteerde in Frankfurt een min van 5,2 procent.

Mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto werden in Londen tot 5,4 procent lager gezet. De autobouwers BMW en Volkswagen behoorden in Frankfurt ook tot de sterkste dalers, evenals PSA Peugeot Citroën in Parijs.

Lagere koersen

Energiebedrijven en de financiële sector deelden in de malaise. Shell daalde 2,6 procent, dienstverlener aan de olie- en gassector SBM Offshore stond 2,4 procent lager en Aegon en ING zagen tot 3,3 procent aan waarde verdampen. BP en Total koersten tot 2,3 procent lager en banken als Barclays, Deutsche Bank en Société Générale verloren tot 5 procent.

Beleggers waren niet blij met het bericht dat topman Olivier Piou opstapt bij Gemalto. De in Amsterdam genoteerde specialist in digitale beveiliging stond 4,7 procent in de min.

Valuta

De euro was 1,1369 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Amerikaanse olie werd verhandeld voor 35,54 dollar per vat, een prijsdaling van 0,5 procent. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 37,56 dollar per vat.