economie

Europese beurzen verliezen verder terrein

Door ANP - 25 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De verliezen op de Europese aandelenmarkten liepen maandag tijdens de middaghandel verder op. In Amsterdam gingen met name aandelen in de technologiebedrijven Philips en TKH en onlinebroker Binckbank in de uitverkoop na teleurstellende kwartaalcijfers.

De AEX stond kort na de opening op Wall Street 1,1 procent in de min op 446,76 punten. De MidKap stond vlak op 669,99 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,5 tot 0,9 procent in.

Philips moest een veer laten van ruim 5 procent. Het technologieconcern zag de omzet afgelopen kwartaal toenemen, maar behaalde tegenvallende marges. Het bedrijf meldde verder dat het er steeds meer naar uitziet dat een beursgang van de af te splitsen verlichtingsdivisie de voorkeur krijgt boven een private verkoop.

TNT

Ook TNT kwam met cijfers naar buiten. De expressbezorger boekte afgelopen kwartaal een klein verlies op een omzet die lager was dan een jaar eerder. Het bedrijf gaat er nog steeds vanuit dat de overname door FedEx in de eerste helft van dit jaar wordt afgerond. Het aandeel daalde 0,1 procent.

In de MidKap was TKH de sterkste daler met een verlies van 4,6 procent. Hogere grondstoffenprijzen en nadelige wisselkoerseffecten drukten de winst in het afgelopen kwartaal. De cijfers van Corbion vielen wel in de smaak. De melkzuurproducent won 7,4 procent en was daarmee de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven.

Euro

Bij de kleinere fondsen ging het aandeel BinckBank meer dan 15 procent onderuit. De onlinebroker handelde kwartaal bijna een kwart minder transacties af dan een jaar eerder. Daardoor liep de omzet met bijna een kwart terug, en halveerde de winst.

Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper bij 43,78 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg met 0,6 procent naar 45,38 dollar per vat. De euro werd voor 1,1253 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.