economie

Facebook schittert op rood Wall Street

Door ANP - 28 april 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen zagen de verliezen donderdag in het laatste handelsuur verder oplopen. Het besluit van de Japanse centrale bank om onverwacht geen extra steunmaatregelen te treffen drukte het sentiment. Beleggers verwerkten verder een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Daarbij wist vooral Facebook beleggers te bekoren.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur 1,2 procent lager op 17.816 punten. De brede S&P 500 verloor 1 procent tot 2074 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 1,2 procent inleverde op 4802 punten.

Facebook zag zijn beurswaarde ruim 7 procent stijgen. Het bedrijf presenteerde woensdag nabeurs een zeer sterke winst- en omzetgroei in het eerste kwartaal. Autofabrikant Ford (plus 3,3 procent) rapporteerde onder meer een ruimschootse winstverdubbeling.

Apple

Techreus Apple, dat woensdag vanwege zwakke resultaten al een forse stap terugdeed, verloor nog eens 3,4 procent. De activistische investeerder Carl Icahn gaf in een interview aan dat hij zijn belang in Apple al in februari volledig heeft afgebouwd. In het kielzog verloren ook branchegenoten Microsoft en Google-moeder Alphabet ruim 2 procent.

Het aandeel van Colgate-Palmolive ging 2,4 procent omhoog. De fabrikant van verzorgingsproducten had veel last van de dure dollar, maar bracht op eigen kracht wel meer tandpasta, shampoo, dierenvoeding en schoonmaakmiddelen aan de man, tegen hogere prijzen. Farmaceut Bristol-Myers Squibb won 3,2 procent nadat het de verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe had bijgesteld.

DreamWorks

DreamWorks Animation SKG zag zijn beurswaarde bijna een kwart stijgen. Kabelbedrijf Comcast maakte bekend de filmstudio achter succesvolle animatiefilms als Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar voor circa 3,8 miljard dollar over te nemen. Het aandeel St. Jude Medical won krap 26 procent na overnameperikelen. Het farmaceutische en medische bedrijf Abbott wil zijn branchegenoot voor 25 miljard dollar inlijven.

Amerikaanse olie werd donderdag 0,8 procent duurder op 45,70 dollar per vat. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs tot 47,81 dollar per vat. De euro werd voor 1,1352 dollar verhandeld, tegen 1,13127 dollar bij het slot van de Europese beurzen.