economie

Flinke openingsverliezen op beurzen

Door ANP - 05 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is dinsdag duidelijk lager aan de handelsdag begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa stonden in het rood, in navolging van de koersdalingen in New York en Azië. Ook een onverwachte en sterke afname van de Duitse fabrieksorders deed het sentiment geen goed.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 1,6 procent in de min op 429,09 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 668,34 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 1,1 procent en 2,2 procent.

In de hoofdindex stond alleen kabelbedrijf Altice op een kleine winst van 0,1 procent. Grootste verliezer was ArcelorMittal dat zo’n 6,4 procent kwijtspeelde. Het staalconcern werd gevolgd door Gemalto dat 4,9 procent daalde. Topman Olivier Piou vertrekt bij de digitaal beveiliger.

MidKap

Philips zakte 2,1 procent. Het concern heeft naar verluidt een conceptversie van het prospectus voor de voorgenomen beursgang van zijn verlichtingsdivisie ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zes banken zijn uitgekozen om de beursintroductie te begeleiden. Unilever daalde 0,4 procent, ondanks een verhoging van het beleggingsadvies door ING.

In de MidKap herstelde financieel dienstverlener Intertrust (plus 0,1 procent) weer wat van het flinke verlies van een dag eerder. Het bedrijf kampte maandag nog met de gevolgen van de berichtgeving over de Panama Papers inzake belastingontwijking. Intertrust heeft naar eigen zeggen echter geen relatie met het Panamees financieel adviesbureau Mossack Fonseca.

Euro

Bij Ordina vertrekt financieel bestuurder Jolanda Poots-Bijl, zij gaat aan de slag bij maritiem dienstverlener Van Oord. De automatiseerder zakte bij de kleinere fondsen 0,2 procent.

Elders in Europa stonden mijnbouwbedrijven en autoconcerns onder druk. Zo zakten BHP Billiton en Rio Tinto in Londen tot 5,1 procent. Volkswagen speelde in Frankfurt 3,8 procent kwijt en Peugeot daalde in Parijs ruim 4 procent. Laatstgenoemde kwam met investeringsplannen naar buiten, die de komende jaren zullen drukken op het resultaat.

De euro was 1,1358 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 35,32 dollar per vat, een prijsdaling van 1,1 procent. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 37,40 dollar per vat.