economie

Flinke verliezen na sterke beursmaand

Door ANP - 05 april 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagochtend flink in de min na een sterke opmars in de afgelopen maand. Tegenvallende cijfers over onder meer de Duitse industrie maakten beleggers opnieuw nerveus over de economische vooruitzichten. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in Amsterdam, waar de helft van de grootste fondsen minimaal 2 procent inleverde.

De AEX noteerde rond 11.30 uur 1,6 procent lager op 428,93 punten en de MidKap daalde 1,4 procent tot 666,49 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 1,3 en 2,3 procent terug.

Voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat de Duitse fabrieksorders in februari met 1,2 procent daalden ten opzichte van januari. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging, van 0,3 procent. Halverwege de ochtend volgde een tegenvallend cijfer over de Franse dienstensector.

Lagarde

Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds zei in een toespraak in Frankfurt dat het herstel van de wereldeconomie te langzaam gaat en kwetsbaar blijft. Daardoor is het gevaar van nieuwe tegenvallers toegenomen.

ArcelorMittal verloor 6,8 procent en stond daarmee iets meer onder druk dan zijn Duitse branchegenoot ThyssenKrupp (min 5,2 procent). Mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto werden in Londen tot 5 procent lager gezet. De autobouwers BMW en Volkswagen behoorden in Frankfurt ook tot de sterkste dalers, evenals Peugeot in Parijs.

Euro

Ook energiebedrijven en de financiële sector deelden in de malaise. Shell daalde 2,7 procent, dienstverlener aan de olie- en gassector SBM Offshore stond 1,8 procent lager en Aegon en ING zagen 2,6 procent aan waarde verdampen. Shell’s rivalen BP en Total koersten tot 2,3 procent lager en banken als Barclays, Deutsche Bank en Société Générale verloren tot 3,1 procent.

Beleggers waren niet blij met het bericht dat topman Olivier Piou opstapt bij Gemalto. De specialist in digitale beveiliging stond 3,5 procent in de min. Kabelaar Altice (plus 0,1 procent) en supermarktconcern Ahold (plus 0,2 procent) waren de enige stijgers in de AEX.

De euro was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 35,66 dollar per vat, een prijsdaling van 0,1 procent. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 37,59 dollar per vat.