economie

Flinke winsten op beursvloeren Europa

Door ANP - 08 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag eensgezind op winst. De forse stijging van de olieprijzen gaven steun aan de handel. In het kielzog gingen olieconcerns mee omhoog. Ook bedrijven in de financiële sector, die een dag eerder nog fors moesten inleveren, deden het goed.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent hoger op 433,17 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 672,91 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,3 procent.

De AEX werd aangevoerd door baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met een winst van 4 procent. Ook Shell schaarde zich met een winst van 3,4 procent bij de koplopers. Branchegenoten als Total in Parijs (plus 3,2 procent), BP in Londen (plus 2,7 procent ) en Repsol in Madrid (plus 2,4 procent) profiteerden eveneens van de opleving van de olieprijs.

Olie

Amerikaanse olie werd 5,5 procent duurder bij 39,29 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 4,5 procent naar 41,21 dollar.

Naast de oliebedrijven deden ook banken het goed. ABN AMRO en ING stonden in Amsterdam in de bovenste regionen met plussen van 1,5 tot 2 procent. In Frankfurt wonnen Deutsche Bank en Commerzbank 1,7 en 2,9 procent. In Milaan kreeg UniCredit er 8,2 procent bij.

KLM

Air France-KLM behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap. De luchtvaartcombinatie won krap 2 procent na de presentatie van positieve vervoerscijfers over de maand maart. Daarin vervoerde KLM ruim 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl die stroom bij Air France marginaal slonk. Bij alle onderdelen van de groep verbeterde de bezettingsgraad van de vliegtuigen.

BAM was in trek na berichten dat de overheid miljarden zou willen uittrekken voor extra investeringen in infrastructuur. Het bouwbedrijf stond 3,1 procent in de plus.

Winst

In Kopenhagen won Bang & Olufsen ruim 8 procent. De producent van dure audiosystemen en tv’s meldde dat beleggingsfondsen van Delta Lloyd hun aandelen B&O hebben verkocht aan de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die werkt al langer aan de gehele overname van het Deense bedrijf, waarvan hij nu de grootste aandeelhouder is.

De euro was 1,1386 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.