economie

‘Gesprekken over olie-akkoord mislukt’

Door ANP - 18 april 2016

DOHA (ANP/DPA/BLOOMBERG) – Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn zondag mislukt. Ondanks de lage olieprijzen konden de belangrijke olieproducerende landen het niet eens worden over tegenmaatregelen. De bijeenkomst in Doha, de Qatarese hoofdstad, eindigde zonder overeenkomst, zei de Nigeriaanse minister van Olie.

Zestien grote olieproducerende landen kwamen dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie. Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

De vertegenwoordigers van de olieproducenten wilden in Doha afspraken maken om de olieproductie te bevriezen op het niveau van januari om de daling van de prijzen op de wereldmarkt tegen te gaan.

Productie bevriezen

Het wegblijven van Iran zou volgens bronnen geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Eerder gaf de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud aan dat Saudi-Arabië alleen bereid is de productie te beperken als andere grote producenten zoals Iran dat ook doen.

Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie te bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit komt mede doordat landen zich mogelijk niet aan gemaakte afspraken houden.