economie

‘Gesprekken over olie-akkoord uitgesteld’

Door ANP - 18 april 2016

DOHA (ANP/BLOOMBERG) – Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn uitgesteld tot later op zondag. Volgens bronnen rond de bijeenkomst , die momenteel in Doha plaatsvindt, moet het ontwerpakkoord worden aangepast. Dat komt mede doordat Iran niet aan de onderhandelingstafel is aangeschoven.

Zestien grote olieproducerende landen zijn dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Sinds februari, toen het idee van een deal voor het eerst werd geopperd, is de prijs van ruwe olie met meer dan 30 procent gestegen.

Sancties

Het wegblijven van Iran zal volgens de bronnen geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Eerder gaf de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud aan dat Saudi-Arabië alleen bereid is de productie te beperken als andere grote producenten zoals Iran dat ook doen.

Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie te bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit komt mede doordat landen zich mogelijk niet aan gemaakte afspraken houden.