economie

‘Gesprekken over olie-akkoord uitgesteld’

Door ANP - 18 april 2016

DOHA (ANP/BLOOMBERG) – Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn uitgesteld tot later op zondag. Volgens bronnen rond de bijeenkomst , die momenteel in Doha plaatsvindt, moet het ontwerpakkoord worden aangepast. Dat komt mede doordat Iran niet aan de onderhandelingstafel is aangeschoven.

Zestien grote olieproducerende landen zijn dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Sinds februari, toen het idee van een deal voor het eerst werd geopperd, is de prijs van ruwe olie met meer dan 30 procent gestegen. Het wegblijven van Iran zal naar verluidt geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord.