economie

Goldman Sachs treft miljardenschikking

Door ANP - 11 april 2016

WASHINGTON (ANP) – Goldman Sachs heeft een schikking getroffen in een zaak die draaide om de verkoop van herverpakte woninghypotheken. De bank betaalt ruim 5 miljard dollar (4,4 miljard euro), maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag bekend.

Goldman Sachs verkocht tussen 2005 en 2007 op grote schaal schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte hypotheken. Dat leidde tot problemen toen in 2007 de Amerikaanse woningmarkt in zwaar weer terecht kwam en aflossingen op de onderliggende leningen opdroogden.

Vrijwel alle grote banken handelden in dergelijke belegginsgproducten. Dat was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 een spoor van vernielingen trok door het wereldwijde bankenlandschap.