economie

Heineken en Vopak stralen in dalende AEX

Door ANP - 20 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen openden woensdag licht lager, in het kielzog van weinig inspirerende handelssessies in de VS en Azië. In Amsterdam floreerden bierbrouwer Heineken en tankopslagbedrijf Vopak na de presentatie van hun kwartaalberichten.

De AEX noteerde na enkele minuten handelen 0,1 procent lager op 456,04 punten en de MidKap daalde 0,1 procent tot 682,70 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs stonden collectief 0,3 procent in de min.

Heineken (plus 3,2 procent) verkocht de afgelopen maanden 11 procent meer bier, vooral dankzij het Chinese nieuwjaarsfeest. De nettowinst kwam uit op 265 miljoen euro, tegen 579 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat over het eerste kwartaal van 2015 bevatte echter een boekwinst van 379 miljoen euro op de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque.

Vopak wist de bezettingsgraad van zijn tanks op te voeren van 91 naar 94 procent. Het bedrijf hield vast aan de prognose dat de tanks over heel 2016 voor meer dan 90 procent gevuld zullen zijn. Het aandeel won 3,8 procent.