economie

Heineken en Vopak stralen in vlakke AEX

Door ANP - 20 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in de min, mede door dalende grondstofprijzen. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers voorgeschoteld. In Amsterdam floreerden bierbrouwer Heineken en tankopslagbedrijf Vopak na de presentatie van hun resultaten.

De AEX noteerde na een half uur handelen een fractie lager op 456,30 punten en ook de MidKap daalde marginaal, tot 683,27 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,4 procent in het rood.

Heineken (plus 2,3 procent) verkocht de afgelopen maanden 11 procent meer bier, vooral dankzij het Chinese nieuwjaarsfeest. De nettowinst kwam uit op 265 miljoen euro, tegen 579 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat over het eerste kwartaal van 2015 bevatte echter een boekwinst van 379 miljoen euro op de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque. Tussentijds bereikte het aandeel overigens de hoogste koers ooit.

ASML

Vopak wist de bezettingsgraad van zijn tanks op te voeren van 91 naar 94 procent. Het bedrijf hield vast aan de prognose dat de tanks over heel 2016 voor meer dan 90 procent gevuld zullen zijn. De Rotterdamse onderneming verdrievoudigde zijn nettowinst ruim, tot 378 miljoen euro, dankzij een forse boekwinst op de verkoop van Britse onderdelen. Het aandeel won 5,5 procent.

Chipmachinefabrikant ASML zag zijn omzet in het eerste kwartaal dalen, maar voorspelde een stevige groei in het tweede kwartaal. Het bedrijf gaf in een toelichting aan dat de daling van de winstmarge vooral het gevolg was van boekhoudregels voor nieuwe technologie. Het aandeel pluste 1,2 procent na eerder in de min te hebben gestaan.

Bij de kleinere fondsen kelderde Kas Bank ruim 10 procent, na een tussentijds handelsbericht. De effectendienstverlener had in het eerste kwartaal veel last van uitdagende marktomstandigheden en zag de winst terugvallen tot 0,8 miljoen euro, van 4,8 miljoen euro een jaar eerder.

Euro

De in Londen genoteerde chipfabrikant ARM (plus 3,6 procent) compenseerde een zwakke vraag van smartphonefabrikanten met een toegenomen verkoop in andere marktsegmenten. De afgelopen dagen stond het aandeel flink onder druk door zorgen over tegenvallende verkopen van de jongste generatie iPhones. Apple is een belangrijke klant van ARM.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voorbeurs 2,9 procent tot 39,88 dollar en Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 42,91 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1358 dollar, tegen 1,1372 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.