economie

‘Hervorming oliekartel OPEC nodig’

Door ANP - 25 april 2016

BERLIJN (ANP) – Oliekartel OPEC is niet langer in staat de oliemarkt met productieafspraken te reguleren. Een hervorming van de organisatie van olie-exporterende landen is noodzakelijk, zegt topman Vagit Alekperov van het Russische olieconcern Lukoil in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Rusland, zelf geen lid van OPEC, dacht vorige week dichtbij een akkoord te zijn met onder meer grootmacht Saudi-Arabië over een bevriezing van de productie op het huidige niveau. Dat had een einde moeten maken aan de periode van zeer lage prijzen, waar met name de Russen veel last van hebben. Maar mede door de eis van de Saudi’s dat ook Iran mee zou werken, kwam de beoogde deal er niet.

,,Hun mogelijkheden zijn uitgeput”, zegt Alekperov over OPEC. Daarom moet de organisatie volgens hem op de schop, zodat de deelnemende landen hun acties beter op elkaar kunnen afstemmen.