economie

Japan zet ook Europese beurzen lager

Door ANP - 28 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa stonden donderdag aan het eind van de ochtend op verlies. Het sentiment werd onder meer gedrukt door het besluit van de centrale bank van Japan om het monetaire beleid ongewijzigd te laten. De financiële markten rekenden juist op extra steun.

Het optimisme bij beleggers dat de laatste twee dagen voor koerswinsten zorgde, werd verder de kop ingedrukt door diverse tegenvallende bedrijfsresultaten. De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 11.45 uur 1,2 procent lager op 443,20 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 664,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was informatieleverancier Relx met een verlies van 3,1 procent de grootste daler, gevolgd door Unilever dat 2,7 procent zakte. Vopak was met een plus van 4,1 procent de grootste stijger in de hoofdindex, na een adviesverhoging door ING. Ook ArcelorMittal was een winnaar en steeg 1,9 procent.

Grote banken

Op Beursplein 5 kwam bij de kleinere fondsen ICT Automatisering met een handelsbericht over het eerste kwartaal. Dat rapport werd door beleggers beloond met een winst van 3 procent.

Vooral veel grote banken gaven donderdag een kijkje in de boeken. In Londen zag Lloyds Banking Group zijn kwartaalwinst kelderen van 1,2 miljard pond naar 654 miljoen pond. De grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk verloor daarop op de beurs 2,8 procent. Het Spaanse BBVA zakte in Madrid 8 procent, nadat bekend werd dat de winst van de bank afgelopen kwartaal flink is afgekalfd. Deutsche Bank presenteerde een onverwachte kwartaalwinst en steeg 3,8 procent op de beurs in Frankfurt.

Euro

In Parijs trok Airbus de aandacht van beleggers. De vliegtuigbouwer, die kampte met productieproblemen bij een paar modellen, zag zijn kwartaalwinst halveren en verloor 5,9 procent.

Amerikaanse olie werd donderdagochtend 0,1 procent goedkoper op 45,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 47,22 dollar per vat. De euro werd voor 1,1362 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.