economie

Kleine plussen op Europese beurzen

Door ANP - 14 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in de middaghandel overwegend op winst, waarbij werd voortgeborduurd op de stevige plussen van een dag eerder. In Amsterdam kregen beleggers omzetcijfers over het afgelopen kwartaal voorgeschoteld door Unilever.

De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 15.45 uur 0,2 procent hoger op 450,84 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 682,78 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 procent vooruit, maar Londen zakte 0,1 procent.

Unilever ging licht omhoog. Het was- en voedingsmiddelenconcern rapporteerde een omzet van 12,5 miljard euro over de eerste drie maanden, 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf kampte met negatieve wisselkoerseffecten, die in financiële zin een goede gang van zaken in opkomende markten tenietdeden.

Nestlé stijgt

Nestlé, een belangrijke concurrent van Unilever, kwam ook met cijfers. Het Zwitserse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal toenemen in het traagste tempo sinds 2009, maar presteerde wel beter dan analisten hadden verwacht. Nestlé werd in Zürich beloond met een koerswinst van 2,2 procent.

Burberry moest het in Londen ontgelden met een min van ruim 5 procent nadat het Britse modehuis tegenvallende resultaten over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar presenteerde.

Rocket Internet omlaag

In Frankfurt verloor Rocket Internet 9,4 procent. De start-up investeerder, een vroege geldschieter van onder meer webwinkel Zalando, zette vorig jaar een verlies van krap 200 miljoen euro in de boeken. Wel wordt voor dit jaar een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid verwacht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 41,64 dollar en Brent verloor 0,1 procent op 44,20 dollar. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zei dat de oliemarkt in de tweede helft van het jaar meer in balans zal komen. Rusland, Saudi-Arabië en andere olieproducenten komen dit weekeinde opnieuw bijeen in Doha om over een bevriezing van de productie te praten.

De euro noteerde 1,1260 dollar, tegen 1,1276 dollar woensdag aan het Europese slot van de handel.