economie

Kleine winst voor AEX

Door ANP - 06 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond woensdag aan het eind van het eerste handelsuur in de plus. Ook de meeste graadmeters in de rest van Europa toonden koerswinsten, na een aarzelende opening. Hogere olieprijzen waren positief voor het beurssentiment. Beleggers verwerkten verder een cijfer over de Duitse industrie en zijn in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Die staan na de slotbel op de rol.

De hoofdindex stond omstreeks 09.45 uur 0,4 procent hoger op 430,37 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 663,29 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen viel het koersverlies van zo’n 5,5 procent van het aandeel Air France-KLM op. Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

SBM Offshore

In de AEX won SBM Offshore 2,9 procent. Het aandeel was daarmee lijstaanvoerder van de hoofdfondsen. Topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van de leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie hebben een definitieve schikking getroffen met justitie in Brazilië.

Boskalis steeg 2,7 procent, na een adviesverhoging door ING. Shell profiteerde, evenals andere olie- en gasbedrijven in Europa, van de hogere olieprijzen en won 1,8 procent. Bij de verliezers stonden Philips (min 0,9 procent) en Heineken (min 0,6 procent)

Euro

In Londen steeg Glencore 1,5 procent. Het bedrijf verkoopt een minderheidsbelang in zijn agrarische divisie voor 2,5 miljard dollar aan het grootste pensioenfonds van Canada. H&M won 1,1 procent in Stockholm na de presentatie van eerstekwartaalcijfers.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent tot 36,98 dollar. Brent werd 2,3 procent duurder op 38,73 dollar per vat.