economie

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP - 06 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagochtend licht in de plus. Daarmee herstelden de graadmeters enigszins van de stevige verliezen van dinsdag. Beleggers reageerden onder meer op nieuwe cijfers uit de Duitse industrie, waar de productie in februari minder hard afnam dan voorspeld.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.35 uur 0,2 procent in de plus op 429,76 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,1 tot 0,6 procent vooruit. De MidKap in Amsterdam viel, mede door een stevig koersverlies van Air France-KLM, wat uit de toon. De index van middelgrote fondsen zakte 0,1 procent naar 663,45 punten.

De AEX werd aangevoerd door SBM Offshore, dat 2 procent won. De leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie meldde voorbeurs definitief overeenstemming te hebben bereikt met Braziliaanse autoriteiten over de schikking die topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema moet vrijwaren van verdere vervolging in het omkoopschandaal rond Petrobras.

Olieprijs

Boskalis werd 1,7 procent meer waard. Analisten van ING zetten het aandeel van de baggeraar op hun kooplijst.

De olieprijs liep woensdag op. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 36,96 dollar per vat, een stijging van 3 procent. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 38,74 dollar per vat. In de AEX kreeg olieconcern Shell er 0,9 procent bij.

Bij de middelgrote fondsen viel het koersverlies van bijna 5 procent van het aandeel Air France-KLM op. Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

Euro

H&M won bijna 4 procent in Stockholm na de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers. In Londen leverde Glencore 0,3 procent in. Het bedrijf verkoopt een minderheidsbelang in zijn agrarische divisie voor 2,5 miljard dollar aan het grootste pensioenfonds van Canada.

De euro was 1,1360 dollar waard, tegen 1,1390 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.