economie

Knot: ECB moet wegblijven van bankobligaties

Door ANP - 13 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Schuldpapier van banken blijft als het aan president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) ligt, uitgesloten van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei Knot woensdag in een gesprek met de commissie Financiën in de Tweede Kamer.

De ECB koopt voor 80 miljard euro per maand aan schuldpapier op in een poging de zeer lage inflatie in de eurozone op te voeren. Sinds kort komen ook obligaties van financieel gezonde bedrijven daarvoor in aanmerking, maar dan alleen buiten de financiële sector.

Het is volgens Knot strikt genomen niet verboden voor de ECB om ook obligaties van banken op te kopen. ,,Maar het zou wel raar zijn om schuldpapier op onze balans te zetten van instellingen waar wij zelf toezicht op houden”, zei de DNB-president. ,,Ik vind dat het niet kan.”