economie

Koers Heineken slaat dood op Damrak

Door ANP - 20 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Vopak was woensdagmorgen de grote winnaar op een licht dalende beurs in Amsterdam. Ook Heineken profiteerde van beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar de koerswinst voor het bierconcern liep in de loop van de ochtend flink terug.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 455,44 punten. De MidKap stond eveneens 0,2 procent lager, op 682,21 punten. De belangrijkste graadmeters op de beursvloeren in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,4 procent in de min.

Vopak profiteerde in het eerste kwartaal van de lage olieprijzen. Mede daardoor waren de tanks van het opslagbedrijf beter gevuld dan een jaar eerder. Het aandeel voerde de AEX aan met een winst van 7,2 procent. Onderaan de hoofdindex stond ING met een verlies van 1,4 procent.

Heineken

Heineken kwam met meevallende verkoopcijfers over het eerste kwartaal. Die stuwden de koers in de vroege handel naar een nieuw hoogterecord van 86,95 euro. Aan het einde van de ochtend was het aandeel teruggezakt tot 83,68 euro, wat nog wel neerkomt op een winst van 0,6 procent.

Chipmachinefabrikant ASML zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen. Voor het tweede kwartaal wordt evenwel een flinke groei voorzien. De winstmarge blijft onder druk staan, maar het bedrijf gaf in een toelichting aan dat dit vooral het gevolg is van boekhoudregels voor nieuwe technologie. Het aandeel dikte 0,5 procent aan.

Bij de kleinere fondsen kelderde Kas Bank 7,5 procent, na een tussentijds handelsbericht. De effectendienstverlener had in het eerste kwartaal veel last van uitdagende marktomstandigheden en zag de winst terugvallen tot 0,8 miljoen euro, van 4,8 miljoen euro een jaar eerder. Volgens analisten kan het dividend in het gedrang komen.

Euro

In Frankfurt leverde Commerzbank 3 procent in. De topman van de op een na grootste bank van Duitsland waarschuwde dat een zwak eerste kwartaal het lastig maakt de winst van 2015 te evenaren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 40,18 dollar en Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 43,21 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1363 dollar, tegen 1,1372 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.