economie

Kwartaalberichten geven beurshandel kleur

Door ANP - 26 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel in Europa stond dinsdagochtend in het teken van kwartaalberichten uit het bedrijfsleven. In Amsterdam ging de aandacht onder meer uit naar de resultaten van DSM en Randstad.

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond tegen het eind van de ochtend 0,4 procent hoger op 448,52 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,1 procent tot 667,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs koersten tot 0,4 procent in de plus.

DSM (plus 2,2 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro.

Randstad

Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid van het concern nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 1,4 procent veruit de sterkste daler.

Bij de kleinere fondsen won Ordina 12,7 procent na een beter dan verwacht kwartaalbericht. Ook een handelsbericht van Wessanen werd goed ontvangen. De producent van natuurvoedingsmiddelen kreeg er 3,8 procent bij.

BP

In Londen koerste BP 4,1 procent hoger. Door de aanhoudende daling van de olieprijzen en druk op de winstmarges bij de raffinaderijen, door het milde winterweer, daalde de winst van het concern 80 procent. Analisten hadden echter een verlies voorzien. Rivaal Shell pluste in Amsterdam 0,8 procent.

Carpetright (min 17 procent) was juist een opvallende daler in de Britse hoofdstad. De detailhandelaar, vooral bekend van goedkope tapijten, gaf aan in toenemende mate last te hebben van concurrentie. De bank Standard Chartered won 10 procent. Beleggers reageerden positief op de melding van het financiële bedrijf dat het maatregelen gaat nemen om de resultaten, een flinke winstdaling in het eerste kwartaal, te verbeteren.

Olie

Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 42,98 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 44,84 dollar per vat. De euro werd voor 1,1290 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen.