economie

Lage rente baart ECB-kopstuk zorgen

Door ANP - 30 april 2016

AMSTERDAM/FRANKFURT (ANP) – De lage rente is zeker een bron van zorg. Dat zegt het hoofd bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), Danièle Nouy, in Het Financieele Dagblad.

Veel commerciële banken, met name in Duitsland en Nederland, hebben geklaagd dat hun winstgevendheid onder druk staat door de lage rentestand. Nouy lijkt daar begrip voor te tonen, schrijft de krant, terwijl ECB-president Mario Draghi eerder niet gevoelig was voor de klachten.

De lage rente ,,is zeker een bron van zorg. (..) Samen met de slechte leningen staan de risico’s voor de winstgevendheid boven aan mijn prioriteitenlijst. En sommige banken hebben last van allebei”, aldus Nouy. Toch ziet zij in de lage rentestand ook een kans: ,,Het dwingt banken ook om efficiënter te worden, nog eens na te denken over hun verdienmodel en naar hun kosten te kijken.”