economie

‘Lagere opening voor Damrak’

Door ANP - 05 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs opent dinsdag naar verwachting lager. Ook de andere graadmeters in Europa beginnen in het rood, in navolging van de koersdalingen in New York en Azië. Ook de dalende olieprijzen wegen wat op het sentiment. De bedrijfsagenda is nagenoeg leeg, wel kunnen beleggers reageren op een aantal macro-economische cijfers.

Zo staan er in de eurozone cijfers op de rol over de ontwikkelingen in de dienstensectoren in maart en over de detailhandelsverkopen in februari. Voorbeurs werd al bekend dat Duitse fabrieken in februari 1,2 procent minder orders hebben ontvangen dan in de voorgaande maand.

Philips weet de aandacht mogelijk op zich gericht. Het concern heeft naar verluidt een conceptversie van het prospectus voor de voorgenomen beursgang van zijn verlichtingsdivisie ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zes banken zijn uitgekozen om de beursintroductie te begeleiden.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto ziet zijn topman vertrekken. Olivier Piou trekt zich eind augustus terug. Het bedrijf heeft Philippe Vallée voorgedragen als de nieuwe directeur. Bij Ordina vertrekt financieel bestuurder Jolanda Poots-Bijl, zij gaat aan de slag bij maritiem dienstverlener Van Oord.

Handelshuis in landbouwmachines Reesink maakte maandag nabeurs een winst- en omzetgroei over 2015 bekend die overeen kwam met een voorlopige publicatie.

Euro

De leidende AEX-index sloot maandag 0,4 procent in de plus op 436,08 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 675,60 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tussen de 0,3 en 0,5 procent.

De euro was voorbeurs 1,1380 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 35,57 dollar per vat, een prijsdaling van 0,4 procent. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 37,58 dollar per vat.