economie

Lichtrode koersborden op beurzen Europa

Door ANP - 15 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag collectief omlaag. In Amsterdam was verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) de sterkste daler in de AEX-index na de definitieve loskoppeling van ING. Verder stonden de koersen van Europese automakers onder druk.

Kort na de openingsbel op Wall Street noteerde de AEX 0,1 procent lager op 450,82 punten. De MidKap daalde eveneens 0,1 procent, tot 683,14 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent in de min.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was NN Group de grootste verliezer met een min van 2,5 procent. ING heeft zijn resterende belang van ruim 14 procent in de verzekeraar verkocht. De bank zelf voerde de AEX aan met een winst van 0,6 procent.

Fugro

Bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro veruit de sterkste stijger met een plus van 5,1 procent, dankzij een adviesverhoging door SNS Securities. Bouwer BAM won 1,2 procent na de bekendmaking van twee flinke klussen in Duitsland en Engeland.

Europese automakers behoorden tot de opvallendste verliezers. De Franse producent van auto-onderdelen Faurecia (min 4,7 procent) kwam met magere resultaten over het eerste kwartaal naar buiten. Ook was de onderneming minder positief gestemd over de rest van het jaar.

Carrefour

In het kielzog gingen Renault (min 0,9 procent), Daimler (min 1,6 procent) en PSA Peugeot Citroën (min 2,7 procent) omlaag. Ook Volkswagen zag zijn beurswaarde dalen. Uit cijfers van de Europese autobranchevereniging bleek dat het marktaandeel van Volkswagen naar het laagste niveau in vijf jaar is gedaald. Het aandeel verloor 1,7 procent.

In Parijs kreeg supermarktbedrijf Carrefour er 4,8 procent bij. De Franse branchegenoot van Ahold presenteerde omzetcijfers over het eerste kwartaal die ruimschoots voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Euro

Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 40,50 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 2,3 procent tot 42,83 dollar per vat.

De euro was 1,1282 dollar waard, tegen 1,1257 dollar aan het slot van de beurshandel op donderdag.