economie

Martinair-piloten vangen bot bij rechter

Door ANP - 04 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – KLM is niet verplicht piloten van vrachtdochter Martinair die door een reorganisatie hun baan kwijtraken, een post op gelijk niveau aan te bieden binnen de eigen organisatie. Maar de luchtvaartmaatschappij mag ze ook niet zo maar ontslaan, oordeelde de rechtbank in Amsterdam maandag.

Martinair moet inkrimpen omdat moederbedrijf Air France-KLM af wil van de jarenlange verliezen op het goederenvervoer. Het aantal pure vrachttoestellen wordt sterk teruggebracht en daardoor worden ruim honderd piloten boventallig.

KLM heeft geprobeerd de vliegers elders aan het werk te krijgen, maar in eigen huis is daarvoor gezien de slechte resultaten van de laatste jaren weinig ruimte. De piloten eisten bovendien dat zij in zouden stromen op hetzelfde senioriteitsniveau als zij bij Martinair hadden. Dat werd KLM te duur.