economie

Meer winst voor warenhuizen Hudson’s Bay

Door ANP - 05 april 2016

TORONTO (ANP) – Het Canadese warenhuisbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) heeft zijn winst afgelopen jaar flink weten uit te bouwen. De uitbater van ketens als Saks Fifth Avenue en Galeria Kaufhof en Galeria Inno breidt de laatste tijd sterk uit en zag de verkopen in zijn winkels daarbij toenemen.

Het voor eenmalige kosten aangepaste bedrijfsresultaat dikte met 41 procent aan tot 1,2 miljard Canadese dollar (bijna 813 miljoen euro). Het concern profiteerde vooral van zijn overnames in Europa, omdat de marges aan deze zijde van de Atlantische Oceaan hoger liggen. Afgelopen jaar werden de Galeria-winkels in Duitsland en België ingelijfd.

HBC wil zijn vleugels ook uitslaan naar Nederland en is daarom geïnteresseerd in diverse panden die tot voor kort door V&D werden gebruikt. Sinds het faillissement van dat Nederlandse warenhuisbedrijf zijn er evenwel nog geen vorderingen in de onderhandelingen tussen de winkeleigenaren en HBC gemeld.

Groei

Onderaan de streep hield HBC over het gebroken boekjaar, dat eind januari afliep, 387 miljoen dollar over. Dat was 154 miljoen dollar meer dan een jaar eerder. De verkopen in warenhuizen die langer dan een jaar open zijn groeiden met 2,5 procent. Ook online deed het concern goede zaken. De digitale verkopen plusten op vergelijkbare basis meer dan 23 procent. De totale jaaromzet bedroeg ruim 11 miljard dollar.

Het concern laat weten komende tijd ,,meer dan normaal” te zullen investeren in verdere groei. HBC mikt onder meer op zeven nieuwe Saks Fifth Avenue-filialen en 32 Off 5TH-winkels. Het warenhuisbedrijf telt momenteel 461 zaken.

In de panden van V&D is overigens meer interesse. Maandag werd bekend dat voor de oude V&D-vestiging in Arnhem een nieuwe huurder is gevonden. Topshelf opent er binnenkort een megastore. De sportkleding- en modewinkelketen wil op termijn filialen in heel Nederland openen. Daarom is het bedrijf ook met de verhuurders van enkele andere V&D-warenhuizen in gesprek.