economie

Meerstadt per direct weg als commissaris ABN

Door ANP - 07 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris bij ABN AMRO. Dat maakte de bank donderdag bekend. Eerder op de dag meldden Trouw en het Financieele Dagblad (FD) dat de naam van de voormalige NS-topman voorkomt in de zogenoemde Panama Papers.

ABN AMRO kondigde woensdag aan dat Meerstadt in de loop van 2016 terug zou treden. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar onder meer het FD bracht zijn vertrek in verband met het feit dat zijn naam op is gedoken in de administratie van een Panamees adviesbureau op het gebied van offshoreconstructies.

Dat die link wordt gelegd, is voor Meerstadt reden om al meteen zijn functie neer te leggen. ,,Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt”, liet hij in een persoonlijke verklaring weten. Hij gaat niet inhoudelijk in op publicaties over zijn vermeende betrokkenheid bij een brievenbusfirma op de Maageneilanden.

Het FD en Trouw meldden donderdag dat Meerstadt in 2001 kortstondig aandeelhouder is geweest van zo’n bedrijfje, dat werd opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. De topbestuurder liet aan de kranten al weten zich van geen kwaad bewust te zijn.