economie

Meerstadt per direct weg als commissaris ABN

Door ANP - 07 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris bij ABN AMRO. Dat maakte de bank donderdag bekend. Eerder op de dag meldden Trouw en het Financieele Dagblad (FD) dat de naam van de voormalige NS-topman voorkomt in de zogenoemde Panama Papers.

ABN AMRO kondigde woensdag aan dat Meerstadt in de loop van 2016 terug zou treden. Een reden daarvoor werd niet gegeven, maar onder meer het FD bracht zijn vertrek in verband met het feit dat zijn naam op is gedoken in de administratie van een Panamees adviesbureau op het gebied van offshoreconstructies.

Dat die link wordt gelegd, is voor Meerstadt reden om al meteen zijn functie neer te leggen. ,,Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt”, liet hij in een persoonlijke verklaring weten. Hij gaat niet inhoudelijk in op publicaties over zijn vermeende betrokkenheid bij een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden.

Het FD en Trouw meldden donderdag dat Meerstadt in 2001 kortstondig aandeelhouder is geweest van zo’n bedrijfje, dat werd opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. De topbestuurder liet aan de kranten al weten zich van geen kwaad bewust te zijn.

Gerrit Zalm

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO kon donderdag tijdens een persbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), waar hij bestuurder is, niet inhoudelijk ingaan op het vertrek van Meerstadt. Hij zei de feiten achter het vertrek van zijn commissaris niet te kennen. ,,Niet meer dan wat er in zijn persoonlijke verklaring stond”.

Over het opduiken van de naam van de commissaris in de Panama Papers had Zalm ,,in de krant” gelezen. Volgens de bestuursvoorzitter gaat het om een persoonlijke kwestie en niet om een zaak die de bank raakt. Zalm stelde verder dat de commissarissen van de bank er zijn om toezicht te houden op hem, en hij er niet zit om toezicht te houden op de commissarissen.

NVB-voorzitter Chris Buijink viel de ABN-topman bij met de opmerking dat Nederlandse banken zich aan de wet houden. Buijink voegde daaraan toe dat er uit de Panama Papers vooralsnog geen namen van banken uit Nederland zijn genoemd.