economie

Meerstadt ruimt het veld bij ABN AMRO

Door ANP - 07 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bert Meerstadt stapt per direct op als commissaris bij ABN AMRO, maakte de bank donderdag bekend. Dat gebeurde nadat zijn naam opdook in de administratie van een Panamees adviesbureau op het gebied van offshoreconstructies. Vakbond FNV wil dat de financiële handel en wandel van de voormalig NS-topman grondig wordt onderzocht.

Donderdag werd bekend dat Meerstadt (1961) staat vermeld in de gelekte documenten die in het bezit zijn van Trouw en het FD. Uit de zogeheten Panama Papers komt naar voren dat hij de eerste aandeelhouder was van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden. Dit bedrijf werd in 2001 opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. Uit de documenten zou ook blijken dat de vennootschap gekoppeld is aan een Zwitserse bankrekening.

Dat Meerstadt in verband wordt gebracht met offshoreconstructies was genoeg reden voor hem om meteen op te stappen. ,,Ik wil hiermee voorkomen dat dat de bank nadelige effecten ondervindt”, liet hij weten in een verklaring.

,,De onderste steen moet boven”, zei bestuurder Carla Kiburg van FNV. Dat de bestuurder per direct is opgestapt bij de bank, doet daar volgens haar niets aan af. Iedereen die bij een bank gaat werken sinds april vorig jaar plechtig beloven dat hij of zij integer en transparant zal handelen met het klantbelang voorop.

Het is niet de eerste keer dat Meerstadt het veld moet ruimen bij een grote onderneming. Het Fyra-debacle bij de Nederlandse Spoorwegen maakte een voortijdig einde aan zijn loopbaan bij het spoorbedrijf. In april vorig jaar ging Meerstadt aan de slag bij wijndistributeur Baarsma Wine Group. Maar ook daar beef hij niet lang.

Sinds maart 2010 maakte Meerstadt deel uit van de raad van commissarissen van ABN AMRO.