economie

Miljoenenschikking Fokker in VS ongewijzigd

Door ANP - 05 april 2016

WASHINGTON (ANP) – De schikking van 21 miljoen dollar (18,4 miljoen euro) die het Nederlandse luchtvaartbedrijf Fokker Services heeft getroffen met de Amerikaanse justitie voor het schenden van de handelssancties tegen onder meer Iran mag niet worden gewijzigd. Dat heeft een hogere rechtbank in de Verenigde Staten bepaald.

In februari vorig jaar verwierp een lagere rechter die schikking omdat die veel te mild zou zijn. Nu is echter beslist door een hogere rechtbank dat die rechter zijn boekje te buiten is gegaan en dat het aan justitie in de VS is om over schikkingen te onderhandelen.

Fokker Services leverde in de periode 2005-2010 in het kader van het onderhoud aan bestaande Fokker-vliegtuigen onderdelen aan klanten in Sudan, Iran en Myanmar (het vroegere Birma). Dat had niet gemogen. Het onderhoudsbedrijf trof daarover in juni 2014 een schikking in ruil voor het uitblijven van rechtsvervolging.