economie

Mitsubishi sjoemelt met verbruikscijfers

Door ANP - 20 april 2016

TOKIO (ANP) – De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft fouten gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van vier modellen. Het concern, dat op de beurs in Tokio ruim 15 procent aan waarde verloor, zei in een toelichting de productie van de betreffende types voorlopig te staken.

Volgens Mitsubishi zijn de cijfers van in totaal 625.000 auto’s gemanipuleerd. Inmiddels is duidelijk dat ook Nissan, die het gesjoemel ontdekte, geraakt wordt door het schandaal. Mitsubishi levert auto’s aan zijn branchegenoot, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

De officiële distributeur van de personenauto’s van Mitsubishi Nederland laat weten dat de betreffende modellen in ons land niet worden verkocht. Twee van de modellen worden volgens de zegsman gemaakt voor Mitsubishi zelf, de twee andere voor Nissan. De vier modellen worden volgens hem alleen in Japan verkocht.

Onder druk

Mitsubishi bestudeert nog of auto’s voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn. Het bedrijf wil daarbij de objectiviteit waarborgen door een commissie met externe experts in het leven te roepen.

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto’s gesjoemeld te hebben.