economie

Onrust op markten drukt winst Morgan Stanley

Door ANP - 18 april 2016

NEW YORK (ANP) – De onrust op de financiële markten heeft in het eerste kwartaal een flinke wissel getrokken op de winst van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Die ging ruimschoots door de helft ten opzichte van een jaar eerder, zo werd maandag bekendgemaakt.

Morgan Stanley boekte vorig kwartaal een nettowinst van 1,1 miljard dollar, tegen 2,4 miljard dollar een jaar eerder. De totale opbrengsten zakten van 9,9 miljard naar 7,8 miljard dollar.

,,Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door uitdagende marktomstandigheden en beperkte activiteit bij klanten”, zei topman James Gorman in een toelichting. Volgens hem zijn er ,,tekenen van herstel” te zien in de markt, maar blijven de internationale onzekerheden een rem zetten op de activiteiten van beleggers. Morgan Stanley probeert zijn afhankelijkheid van schommelingen in de markten te verkleinen, onder meer door een uitbreiding van het stabielere vermogensbeheer.

Ondanks de stevige winstdaling wist Morgan Stanley de verwachtingen van analisten afgelopen kwartaal te overtreffen. Dit kwam onder meer doordat de kosten beter in bedwang werden gehouden dan verwacht.